Shqiptari “i parë” që vizitoi va r rin e Pablo Escobarit

KURIOZITETE

Një foto e pazakontë është publikuar në mediat e Shqipërisë.

Në foton e dërguar nga një qytetar shihet një i ri, i cili ka vizituar va rri n ku prehet na rk o trafi ka nti i famshëm kolumbian, Pablo Escobar, që drejtonte një nga ka rtelet më të fuqishëm të dr o gës në mbarë botën.

Sipas tij, djali në foto është nga Dibra, por jeton në Shtetet e Bashkuara të Amerikës prej disa vitesh. Ai quhet Visar Dema dhe është shqiptari i parë që ka vizituar va rrin e “zotit kolumbian të dr og ës”.

I riu ka tatuazh në krahun e tij të djathtë flamurin kombëtar. Në foto, ai duket sikur po “lutet” mbi va r rin e na rk otra fika ntit të famshëm kolumbian. Në foton e postuar në rrjetet sociale, ai shkruan: Legjenda Pablo Emilion Escobar!

Kush ishte Pablo Escobar?

Pablo Eskobar ishte nje nar kotra fikant kolumbian. Karteli i tij i d rog ës kishte 80% të shitjeve në Shtetet e Bashkuara, duke i dhënë të ardhura personale prej 21.9 miliardë dollarë në vit. Ai u quajt shpesh “Mbreti i kok a inës” dhe ishte k r imi neli më i pasur në histori, me një vlerë neto të njohur neto prej 30 miliardë dollarësh në fillim të viteve 1990 (ekuivalente me rreth 56 miliardë dollarë të vitit 2017) duke e bërë atë një nga njerëzit më të pasur në botë.

Escobar ka lindur në Rionegro, Kolumbi dhe është rritur në Medellin aty pranë. Ai studioi një periudhë të shkurtër kohore në Universidad Autónoma Latinoamericana të Medellinit, por mbeti pa diplomë; ai filloi të angazhohej në veprimtari k rim inale që përfshinte shitjen e cigareve ko ntrabandë dhe bileta të rreme lotarie, poashtu ai mori pjesë në vjedhjen e automjeteve.

Në vitet 1970 filloi të punonte për kontra band is të të ndryshëm , shpesh duke rrëmbyer dhe mbajtur njerëz për shpërblesë, para se të fillonte të shpërndante vetë ko ka inën , si dhe të vendoste rrugët e para të ko ntrab andës në Shtetet e Bashkuara në vitin 1975. Infiltrimi i tij në tregun e d rog ës SHBA u zgjerua në mënyrë eksponenciale për shkak të rritjes së kërkesës për k ok ainë dhe nga vitet 1980, u vlerësua se 70 deri në 80 tonë k oka inë po transportoheshin nga Kolumbia në SHBA çdo muaj.

Rrjeti i tij i dr ogë s njihej zakonisht si Kart eli Medelin(Cartel Medellín), i cili shpesh konkuronte me ka r telet rivale brenda dhe jashtë vendit, duke rezultuar në ma sa kra dhe v ra sje të oficerëve të policisë, gjykatësve, vendasve dhe politikanëve të shquar.

Në 1982, Escobar u zgjodh si anëtar i Kongresit, gjegjësisht anëtar i Dhomës së Përfaqësuesve të Kolumbisë, si pjesë e lëvizjes Alternative Liberale. Përmes kësaj, ai ishte përgjegjës për ndërtimin e shtëpive dhe fushave të futbollit në Kolumbinë perëndimore, e cila i dha popullaritet të dukshëm në mesin e vendësve të qyteteve ku frekuentonte.

Megjithatë, Kolumbia u bë kryeqyteti i v ras jeve të botës dhe Escobari u mashtrua nga qeveritë kolumbiane dhe amerikane.Në 1993, Escobar u që l lua dhe u v r a në qytetin e tij nga Policia Kombëtare Kolumbiane, një ditë pas ditëlindjes së 44-të.